Dansen in Bolivia - Reisverslag uit La Paz, Bolivia van nataschaenfernando - WaarBenJij.nu Dansen in Bolivia - Reisverslag uit La Paz, Bolivia van nataschaenfernando - WaarBenJij.nu

Dansen in Bolivia

Door: Natascha & Fernando

Blijf op de hoogte en volg

10 September 2007 | Bolivia, La Paz

Hallo iedereen,

Op dit moment zijn we twee maanden in Bolivia en is het vrijwilligerswerk nog steeds in volle gang. In dit verslag willen we onze ervaringen en belevenissen van de afgelopen twee weken met jullie delen. Verder willen we stilstaan bij de hoogtepunten tijdens deze reis tot nu toe. Dit doen we via enkele overzichten van deze hoogtepunten.

In het kader van het cultuur snuiven zijn we vorig weekend naar de ruines van Tiwanaku gegaan. Hier kregen we van een ervaren gids de benodigde informatie, zodat de ruines niet alleen maar een stel stenen waren. Het was een leerzame dag waar we nog een bijzonder ´stel´ ontmoetten. Twee Nederlandse mannen die net als ons een jaar wilden reizen en reeds een tijdje onderweg waren. Een ervan was zestig jaar oud, had zijn bedrijf verkocht en pakte zijn koffers om de wereld te gaan verkennen. Dit geeft maar eens te meer aan dat je nooit te oud bent om dit soort stappen te ondernemen. Respect voor deze man!

De projecten van ons beiden verlopen verder naar wens. We krijgen steeds meer routine in het werken en genieten ook steeds meer van het leven hier in La Paz. De eerste werk weken waren in het begin best zwaar. We waren vaak uitgeput na een dag werken en hadden het weekend echt nodig. Nu zijn we door de week een stuk minder moe en zijn de indrukken minder heftig.
Fernando heeft inderdaad bij zijn favoriete project het aantal te werken uren wat weten op te krikken. De ochtenden worden zo nu en dan besteed aan prive- of aan groepsles. De leerlingen boeken echt progressie wat heel leuk is om te zien. Het vorige weekend zijn we met een paar leerlingen naar de bioscoop geweest. Dit uitstapje was zeer gezellig en de leerlingen hadden het erg naar de zin. Sommigen waren zelfs nog nooit in een bioscoop geweest dus het was voor de goede zaak.

De laatste tijd gaat Fernando regelmatig naar het voetbalstadion om een wedstrijd van ´The Strongest´ bij te wonen, waardoor hij nu tot de supportersschare van deze club gerekend mag worden. Zo was de laatste wedstrijd er eentje waar de Zuid-Amerikaanse temperament eens goed uitgelicht werd. Drie rode kaarten, politie op het veld om spelers van de scheidsrechter te scheiden en rumoer op de tribune. Kortom, een wedstrijd die veel strijd kende. Al met al een zeer geslaagd avondje vol sensatie.

Gisteren heb ik (Natascha) samen met de medewerkers & kids van het kinderdagverblijf (Corazón Inquieto/CI) opgetreden. We deden een traditionele Boliviaanse dans, Saya uit de Yungas. Voor het optreden hadden we allemaal de traditionele kledij aan en hadden we onze haren gevlochten, zoals ook bij deze dans hoort. Dat zag er heel schattig uit bij al die kleine meisjes (zie foto´s). Mijn haar was gevlochten door de dochter van onze Boliviaanse familie. Zij is hier de avond/nacht van tevoren wel zes uren (!) mee bezig geweest. Ze had het heel netjes en mooi gevlochten. Ongeveer twee weken geleden zijn we begonnen met de voorbereidingen voor het dansoptreden. Bijna elke dag hebben de medewerkers een halfuur geoefend met de kids en ik twee keer per week wanneer ik bij CI aan het werk was. Het resultaat was er dan ook naar, de kids hadden prachtig gedanst en hadden er veel plezier in. Maar ik denk dat ik er nog het meeste plezier in had. Het was erg leuk om dit mee te maken. Meestal zie je de traditionele dansoptredens vanaf de andere kant, als toeschouwer, en nu kon ik er zelf aan deelnemen!

En dan nu, zoals reeds vermeld, de hoogtepunten van onze reis tot nu toe met het benodigde commentaar.

Top vier landen Fernando (F):

Top drie landen Natascha (N):
1. Peru en Colombia
2. Ecuador
3. Bolivia

Top aardigste mensen (F en N gelijk)
1. Colombia
2. Peru
3. Ecuador
4. Bolivia

Top van hoogtepunten > 1 dag (N en F gelijk):
1. Galapagos (Ecuador, verslag ´Galapagos-Hemel op aarde)
2. Machu Piccu (Peru, verslag ´In het spoor van de Inca´s)
3. Zona Cafetera (Colombia, verslag ´Het vervolg van onze reis door Colombia)
4. Huaraz (Peru, verslag ´Peru, het Egypte van de Amerika´s)
5. Kust Ecuador (Ecuador, verslag La ruta del sol)

Top van dag-hoogtepunten F:
1. Colca vallei (Peru)
2. Laguna 69 (Peru, Huaraz)
3. Coroico fietstocht (Bolivia, La Paz)
4. Salento (Colombia, Zona Cafetera)
5. Vistocht (Ecuador, de kust)

Top van dag-hoogtepunten N:
1. Laguna 69
2. Colca vallei
3. Coroico
4. Salento
5. Vistocht

Top leukste/mooiste steden F:
1. Bogota (hoofdstad Colombia)
2. Quito (hoofdstad Ecuador)
3. Arequipa (Peru)

5. Cusco (Peru)

Top leukste/mooiste kleine steden F:
1. Santa Fe (Colombia)
2. Huaraz (Peru)
3. Puerto Lopez (Ecuador)
4. Tierradentro (Colombia)
5. Popayan (Colombia)

Top leukste/mooiste kleine steden N:
1. Santa Fe
2. Huaraz
3. Puerto Lopez
4. Tierradentro
5. Coroico (Bolivia)

Dit was dan alweer het einde van ons verslag. Volgend weekend zijn we van plan een trip te maken naar Copacabana bij Lake Titicaca. Jullie horen daarna weer snel van ons!

Groetjes Natascha & Fernando

• 10 September 2007 - 05:58

Marjolein:

Hoi!

Het is al weer even geleden dat ik een reactie heb gegeven, sorry hiervoor. Maar wat een prachtige reis maken jullie tot nu toe, ik vind het altijd erg leuk en indrukwekkend om de foto's van jullie te zien. Met name deze foto's van alle kindjes en wat een leuk optreden Natascha, lachen je haren heb je de vlechtjes er nu nog in? Geniet nog van jullie reis en succes met het werk daar want volgens mij ga je je ook wel een beetje hechten aan die kleintjes! Groetjes Marjolein

• 10 September 2007 - 14:42

Manisha:

Hey Tash & Ferdi,

Mooie foto's zeg, super mooie kindjes! Ik volg jullie verslagen nog steeds met plezier. Keep it up! Alvast gefeliciteerd met Jivika en tot mails!

Liefs, Mani.

• 10 September 2007 - 18:30

Steve:

Jullie belevenissen (foto's) blijven mij nog steeds verbazen in alle opzichten! Keep on going.

• 11 September 2007 - 19:07

Jeanette:

Ferdinand, ik stuur de foto's even door naar Laura. Die vindt het vast leuk jou tussen al die kinderen te zien. Net zulke kereltjes als jij vroeger was. Nou Natascha het 6 uur vlechten is jouw kapsel wel aan te zien. Mooi, hoor!

• 11 September 2007 - 19:21

Beppie:

Je vader en ik bekijken graag naar het verslag en natuurlijk die mooije fotos
    jullie zijn al op de helft wat gaat de tijd snel dat komt natuurlijk om dat we het allemaal kunnen bijhouden via de website.Leo heeft vandaag een sportdag gehad met qaud en boogschieten. heeft zijn jeud weer kunnen beleven.

gr Beppie

• 12 September 2007 - 07:25

Laura:

Hee hallo, hier een berichtje van je oude Schans-buurmeisje!

Wat een mooie foto's! Echt fantastisch dat jullie meer doen dan als toeristen een land bezoeken; zo leer je een land toch veel beter en intensiever kennen.

Viele Grüsse aus Berlin,

Laura

• 12 September 2007 - 10:49

Sandra:

Wat leuk om de kinderen na al die verhalen eens te zien! Enne, Natas, je ziet er mooi uit hoor! Bijna echt haha.

• 16 September 2007 - 17:42

Thea Tump:

Wat een ontroerende fotos ,de aanhankelijkheid van en voor de kinderen spreekt voor zich!
    Natascha op je blote voetjes dansend is ook schetig en die vlechtjes,het kan niet boliviaanser!
    Geniet van Copacabana dit weekend.
    liefs mama

• 19 September 2007 - 12:05

Inge Dietvorst:

Ha Natascha,
    Ik wil je laten weten dat op 7 september mijn dochter Ellis is geboren. Ze is een gezonde meid van 4250 gram en 55 cm. Aniek is een grote, trotse zus en Jorde en ik genieten elke dag van onze 2 meiden, wat een rijkdom!
    Ik lees jullie verhalen altijd met veel plezier en wat een avontuur. Nog een fijne tijd!

Groetjes Inge